Terminalglasögon

>>    Köp Glasögonbågar på nätet via Optikbutiken här!
Köp Glasögon och Kontaktlinser på nätet !

Terminalglasögon, eller bildskärmsglasögon som det också kallas, är de glasögon som är speciellt anpassade för dem som arbetar vid en dataskärm och skiljer sig från vanliga glasögon. Anledningen till att terminalglasögon uppfanns var att man tidigt såg att personer som jobbade i datamiljöer och bar progressiva glasögon eller dubbelslipade glasögon fick ont i rygg och nacke mer än andra. Grunden till detta var att man var tvungen att lyfta hakan för mycket för att kunna se tydligt vad som stod på skärmen. Tidigare var det också vanligt att man satte själva dataskärmen upp på datorn, vilket förvärrade problemen ytterligare. Terminalglasögon uppfanns då för att hjälpa dessa personer.

Numera finns det till och med en lag som säger att arbetsgivaren måste förse de anställda med terminalglasögon om det behovet finns. Det är alltså arbetsgivaren som ska betala dina terminalglasögon och dessutom stå för den kostnad som en synundersökning för terminalglasögon innebär. Du hittar mer information om reglerna kring terminalglasögon på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Det som är speciellt med terminalglasögon är att det finns tre olika alternativ av terminalglasögon. Antingen köper man terminalglasögon som är av alternativet enstyrke, terminalglasögon som är närprogressiva eller terminalglasögon som är rumsprogressiva. För att veta vilken typ av terminalglasögon som just du ska ha måste man ta hänsyn till ålder, synfel och vilket typ av arbete du utför vid skärmen. När du skaffar terminalglasögon kollar man också hur långt du har till bildskärmen.

Ett par terminalglasögon är alltså ett komplement till dina vanliga glasögon och du bär inte dina terminalglasögon i till exempel hemmet. Om du tror att du är i behov av terminalglasögon bör du först och främst kontakta din arbetsgivare och förklara dina problem. Sen bör du rådfråga din optiker och han eller hon kan sedan hjälpa dig att ordna en tid för synundersökning. Du kan inte köpa terminalglasögon online, då terminalglasögon som sagt måste provas ut noga och kräver en optiker som kan hjälpa till.

Om du känner dig stel i nacke, axlar och rygg och upplever att du får anstränga dig för att se skarpt på bildskärmen på jobbet, så kan du mycket väl vara i behov av terminalglasögon. Tveka inte att genast prata med din arbetsgivare om terminalglasögon, så att inte smärtan förvärras och riskerar att bli permanent.

Förutom terminalglasögon finns det andra typer av arbetsglasögon anpassade efter de yrken som kräver andra glasögon än de privata. Skyddsglasögon är ett sådant exempel och kommer i alla möjliga olika former och skyddsfunktioner.