Solglasögon

>>    Köp Glasögonbågar på nätet via Optikbutiken här!
Köp Glasögon och Kontaktlinser på nätet !

Solglasögon. Att välja rätt modell på sina solglasögon kan vara ett mindre projekt. Om du har tänkt lägga ner mycket pengar på dina solglasögon bör du tänka igenom köpet noga innan, men köper du billiga solglasögon för under hundralappen kan du ju chansa lite. Precis som när man väljer modell på vanliga glasögon kan man behöva lite hjälp också när man köper solglasögon. Ta med dig en vän som du litar på, så kan hon eller han säga ja eller nej till de olika solglasögonsmodellerna.

När du ska köpa solglasögon är det några fler faktorer du ska tänka på, förutom att modellen på solglasögonen ska smickra ditt ansikte. Om du köper mörka solglasögon utan UV skydd, så lurar de dina pupiller att bli större. Då blir ögat ännu mer mottagligt för de farliga UV-strålarna och dina solglasögon kan på det viset vara till skada för dina ögon. Därför ska du alltid välja solglasögon märkte med CE, som innebär att de har ett godkänt UV-skydd. Om du är en båtmänniska eller om du åker mycket skidor ska du också komma ihåg att köpa glasögon som skyddar mycket bra mot UV-strålarna. Strålningen på hav och snö blir nämligen mycket starkare då den reflekteras.

Oavsett om du köper ett par billiga solglasögon eller ett par dyra solglasögon så vill du väl att de ska hålla så länge som möjligt? Investera därför i ett bra fodral som du kan ha med dig i fickan eller i väskan. Du har ju inte på dig dina solglasögon hela tiden, och lösa i väskan kan de riskera att skadas av vassa föremål och förstöras. Om du vill ha maximal återgivning av färger bör du köpa solglasögon som har grå eller gröna glas. Vid bilkörning däremot rekommenderas solglasögon med bruna glas, medan blå solglasögon inte är speciellt lämpliga då de skyddar dåligt. När det gäller materialet på själva glaset i solglasögonen kan det också skilja sig en del. Solglasögon med plastglas blir lättare repiga, men skyddar å andra sidan bättre mot UV ljuset. Solglasögon med mineralglas är svårare att repa, men skyddar sämre mot UV. Det finns fem olika nivåer som solglasögon är indelade i, som visar på hur pass bra solglasögonen skyddar mot UV. Nivån 0 visar att skyddet är obetydligt och att dina solglasögon släpper igenom 80 procent eller mer av UV-ljuset. Nivå 1 i sin tur visar att dina solglasögon har ett litet bländskydd, men solglasögon på denna nivå ska man helst bära när det inte är någon sol eller mycket lite sol. Om du vill ha ett mellanbra skydd ska du köpa solglasögon på nivå 2. Då får du solglasögon som passar bra så länge du befinner dig i Sverige eller länder med liknande klimat. Nivå 3 innebär solglasögon med bra skydd och fungerar när du är på sjön, vid badstranden eller när du befinner dig utomlands. Den allra sista nivån är nummer 4 och räknas som mycket bra skydd mot UV-strålningen. Dessa kan du till exempel använda när du är i fjällen, men solglasögon på den här nivån ska inte användas när du kör bil.

Som du ser är det en del att tänka på när du ska köpa solglasögon. Viktigast är ändå att du ser till att dina nya solglasögon har tillräckligt med UV skydd för det ändamålet som du ska använda dem till. Kom ihåg att solglasögon inte i första hand ska se coola ut, utan faktiskt skydda dina känsliga ögon mot att förstöras. I och med att klimatet ändras här i Sverige så bör du också räkna med att köpa solglasögon med starkare och starkare skydd.