Läsglasögon

>>    Köp Glasögonbågar på nätet via Optikbutiken här!
Köp Glasögon och Kontaktlinser på nätet !

Läsglasögon. Närmare 65 procent av svenskar över 40 år lider av vad som kallas för ålderssynthet och nästan alla som är över 50 kommer att behöva använda läsglasögon för att korrigera den dåliga synen. Att behöva använda läsglasögon är inget att skämmas för, utan ska ses som en naturlig del av åldrandet. När man är i behov av att bära läsglasögon betyder det att man ser dåligt på nära håll när man till exempel läser, trots att man fortfarande inte har några problem med att se bra på långt håll. Linsen i våra ögon har tappat i elasticitet och blivit hårdare och de muskler som omger har dessutom tappat i smidighet. Läsglasögon kan då underlätta och göra att du ser lika bra på nära håll som långt håll.

Om du äger ett par läsglasögon så vet du kanske vilken påfrestning ett par läsglasögon måste utstå jämfört med ett par vanliga glasögon. Läsglasögonen tenderar att åka på och av, beroende på vad du tittar på och riskerar därför att skadas. En klassiker för att avhjälpa det här problemet är att skaffa sig en snodd till sina läsglasögon, så vet du dessutom hela tiden var du har dem. Hur många gånger har du inte råkat ut för någon som inte hittar sina läsglasögon? Med en snodd runt läsglasögonen vet du alltid att de hänger runt halsen, redo att tas på.

En annan viktig sak att tänka på när det gäller hantering av läsglasögon är att alltid ta på sig glasögonen med båda händerna, även om det kan kännas frestande att bara använda en. Om du alltid tar av dig dina läsglasögon med en och samma hand riskerar du nämligen att förstöra passformen på dina läsglasögon och måste snabbare byta ut dem. När du köper ett par läsglasögon följer det som regel med en putsduk. Rengör glasögonen med denna så ofta som möjligt och komplettera gärna med en speciell glasögonputs. Det går också fint att rengöra sina läsglasögon med diskmedel, då det tar bort fett på ett effektivt sätt. Tvål däremot rekommenderas inte för att rengöra läsglasögon eller någon annan form av glasögon, då det innehåller fett. När du inte använder dina läsglasögon ska du alltid förvara dem i ett glasögonfodral. Ett mjukt glasögonfodral anpassat till läsglasögon kostar inte många tior och är en väl värd investering. Förvara inte dina läsglasögon i fickan eller rent av i väskan, då nycklar och annat vasst nästan garanterat kommer att repa dem och därmed göra dem sämre att använda.

Lägg aldrig läsglasögonen med glaset neråt och se till att aldrig rengöra dem med putsmedel som innehåller någon form av ammoniak, slipmedel eller silikon. Du bör inte heller putsa läsglasögonen med klädesplagg, då det kan ha fastnat partiklar i plagget som kan repa eller på annat sätt skada dina läsglasögon. Kom ihåg att ju bättre du sköter dina läsglasögon, desto längre håller de.

När du ska välja läsglasögon är det en del saker du bör tänka på. Testa till exempel vilket avstånd som du behöver för att läsa böcker, jobba vid en dator eller vad du behöver för avstånd om du håller på med någon form av hobbyarbete eller precisionsarbete. Det gäller också att reda ut vilket typ av storlek du behöver på själva linsen. När du har läsglasögon med små linser kan du ha behov av att se både på nära och på långt håll. Behöver du en medelstor lins har du inte samma behov av att se på längre håll som nära. Läsglasögon med stora linser används av de som inte har något behov alls av att se bättre på långt håll. Att ha denna typ av läsglasögon kan vara lite skönare, då du inte behöver röra på huvudet lika mycket som med mindre linser.